Foto: RFSU

7 mar: Synen på sex under 1700-1900tal

Hur kunde onani vara en intagningsorsak till en vistelse på mentalsjukhus? Hur såg vi på klitoris för hundra år sedan och vilken betydelse hade frågeställningar runt sex för kvinnorörelsens arbete mellan 1880-1914?

Sexologen Suzann Larsdotter tar med oss på en resa i sexualitetens historia och om synen på sex från slutet av 1700-talet till början av 1900-talet. Vad som har ansetts vara en sund, önskvärd eller sjuklig sexualitet är ständigt under förändring och vad som är ”normalt” eller ”hälsosamt” omförhandlas hela tiden. Med referenser till historiska texter och exempel på händelser och föreställningar som haft stor betydelse i sin samtid och för den sexualhistoriska utvecklingen får vi reflektera över hur det speglas i sexualsynen 2019.


Tid: 18.00 - 19.00 torsdag 7 mars 2019
Plats: Kvinnohistoriskt museum
I samarbete med RFSU Umeå
Fri entré


Samtalet arrangeras i anslutning till utställningen K.A.O.S - Kvinnor, Aktivism och Organisering av Samhällen 1789–1914, som handlar om kvinnors kamp i Europa för att delta i samhället och politiken på lika villkor som män.


Suzann Larsdotter är sexolog, arbetar som sexualupplysare på RFSU och medverkar bland annat regelbundet i tidningen Metro med folkbildande inlägg om sex och sexualitet.