Radio-bio

Radio-Bio är när flera lyssnar tillsammans på ett radioprogram i samma rum och får möjlighet att prata om de tankar som uppstår efteråt. Vi tror att om vi ska kunna förmedla något måste vi skapa förståelse, för att förstå måste du lyssna, för att lyssna bör du sluta ögonen och ta in orden du hör. Låt orden sjunka in och förstå den andres situation.

Radioprojektet I Elsa Laulas fotspor är skapat för kvinnoradio RadiOrakel med stöd av norska Sametinget och Fritt Ord. Kollektivet bakom serien heter Søstrene Suse och består av Susanne Normann, Ingrid Fadnes, Astrid Fadnes och Eva Maria Fjellheim, som också är berättarrösten.


I radiodokumentärerna har tjugotre kvinnor, som på olika sätt förvaltar de samiska arven idag, delat sina erfarenheter. I ett brett tematiskt spann skildrar de fyra episoderna allt från kampen om naturresurser, kolonisering, förnorskning, rasbiologi till språk, konst och kultur. De knyts samman av musik och en berättarröst, men det är först och främst de samiska kvinnornas egna röster bär berättelserna. Många av de saker pionjären Elsa Laula Renberg kämpade för då för 100 år sedan, visar sig vara aktuella också idag.


Baajh vaerie årrodh - La fjella leve! Låt fjällen leva! (20 min)

På Kvinnohistoriskt museum kan du lyssna på ett av avsnitten. I avsnittet möter vi tre generationer kvinnor som kämpar samma kamp. Om samiska språk, kultur och kunskap ska överleva är rätten att förvalta de traditionella samiska landområdena helt central. 40 år efter Alta-kampen till nutidens strider kring gruvdrift och vindkraft är kampen om land, vatten och naturresurserna lika aktuell.


På plats att introducera och berätta om processen bakom radioserien finns skaparna Astrid Fadnes och Susanne Normann.


TID: Torsdag 5 mars 2020 17.00-18.00
PLATS:
Kvinnohistoriskt museum
Fri entré

Programmet är en del av Ubmejen Biejvieh/Samiska veckan och de övriga tre programpunkternas Radio-bio hittar du på http://www.sahkie.se/ubmejen-biejvieh/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kan du inte delta, eller vill du lyssna på alla delarna; då finns de att lyssna på här:

https://podcasts.apple.com/no/podcast/i-elsa-laulas-fotspor/id1449690805?l=nb&mt=2 Länk till annan webbplats.

https://radio.nrk.no/podkast/i_elsa_laulas_fotspor Länk till annan webbplats.


Elsa Laula Renberg (1877-1931) var född nära Vilhelmina på svensk sida. Föräldrarna var nomadiserande renskötare och rörde sig mellan Helgeland på norsk sida och Västerbottens län. I och med koloniseringen av Sápmi blev konflikterna mellan nybyggare och samer allt fler. Elsa började tidigt att arbeta för samiska rättigheter. 27 år gammal hade hon varit med att starta Lapparnas Centralförbund och gett ut sin kampskrift Inför lif eller död och därefter startade hon Brurskanken samiska kvinnoförening. De planerade och genomförde det första samiska landsmötet i Trondheim 1917, ett möte där hela 40% av deltagarna var kvinnor. Elsa Laula Renberg kämpade för rätten till naturresurser och skolgång och för många har hon blivit en symbol för samisk kamp.